İlaçlama Hizmetinde bir telefon kadar yakınız
Haşere İlaçlama ve ilaçlama hizmetimiz hakkında detaylı bilgiler almak için bize telefon ile ulaşabilirsiniz
HEMEN ARA!

Tahta Kurusu

Tahta Kurusu

Tahtakurusu;  4 ya da 5 mm boyunda düz, kırmızımsı kahverengi renkli ve oval şekilli haşerelerdir. Kan emdikten sonra renkleri daha kırmızı olur ve daha şişkin görüntüleri olur.

Tahtakuruları sadece kanla beslenir. Soğuk hava koşullarında, bir seneye kadar beslenmeden yaşayabildikleri bilinmektedir. Geceleri, evdeki insanlar uyudukları sırada, daha faal olurlar. Döşek araları, çarşaflar, mobilya, süpürgeliklerin arkası, priz boşlukları ve resim çerçeveleri dâhil olmak üzere yarıklarda ve çatlaklarda bulunurlar. Otel odalarında tahtakurularına sıkça rastlanır.

Tahtakuruları, günde bir ile beş yumurta arasında olmak üzere tüm hayatları boyunca toplam 200 ila 500 yumurta yumurtlayabilirler. Normal oda sıcaklığında ve yeterince besin kaynağıyla, 300 günden fazla bir süre yaşayabilirler. Tahtakurusu ısırıkları, deri üzerinde kırmızı kaşıntılı izler bırakabilir ve hatta aşırı kaşınma gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir, ancak ısırılan herkeste bu tür reaksiyonlar görülmez. Tahtakuruları, seyahat yapan insanlar tarafından bavullar, giysiler, yataklar ve mobilyalar aracılığıyla taşındıkları için dünya genelinde oldukça yaygındırlar. Alışılmadık yerlerde yaşasalar bile genellikle yatak yakınındaki küçük çatlaklarda ya da yorganlarda ve yatak örtülerinde bulunurlar.

 

İlaçlama Hizmetleri için firmamıza ulaşabilirsiniz;
GSM: 0553 557 90 95
Sabit Tel: 0216 397 04 79
Whatsapp: 0553 557 90 95

Tahtakurularını hemen her yerden, istila etmiş oldukları ofislerden dükkanlardan, otellerden, spor salonlarından ve diğer sayılamayacak kadar çok yerlerden toplamak mümkündür. Bavulunuzda, kişisel eşyalarınızda hatta sizin üstünüzde saklanabilirler ve sizinle beraber gittiğiniz eve, apartman dairesine, villaya gidebilirler. Kapalı alana girdikten sonra deneyimli bir ilaçlama firmasının yardımı olmadan tahtakurularıyla mücadele etmek neredeyse imkansızdır.

Tahtakurusu istilasının temiz olmayla hiçbir ilgisi yoktur, en iyi otellerde bulunabilir ve insanlar üzerinden en temiz evlere geçebilirler. Ama varlıklarını erken tespit ederek masraflı bir tahtakurusu istilası olasılığının önüne geçebilirsiniz. Evinize ikinci el bir eşya getirmeden önce mutlaka tahtakurusu taşıyıp taşımadıklarını kontrol edin. geldikten sonra. Tahtakurusu İstilasına mı Uğradığınızı Düşünüyorsunuz? Hemen NET ÇÖZÜM u  arayın. Böylece NET ÇÖZÜM ilaçlama teknisyenleri evinize gelip keşif yapar ve en kısa sürede size uygun bir ilaçlama yapılabilir. Tahtakuruları çok çabuk ürerler, bu nedenle erken tespit edilmeleri daha büyük bir istilayı önleyecektir.

Tahta Kurusu Hakkında Genel Bilgiler

Bir çeşit ağaç kırdı böceği olan tahta kurusu, odun sıkıcı böcek olarak tanınır. Tahta kurusu, yumurtalarını odun parçasının içine koyar. Yumurtalar zamanla larvalara dönüşür ve bundan dolayı odun kurdu veya tahta kurusu adı verilir. Bu böceklerin bazı türleri zararlıdır. Her türün istila ettikleri odun türü farklıdır. Larva aşamasında, ömürlerini etkileyen kendilerine ait özellikleri vardır. Tahta kurusu alanında uzmanlığı bulunan kişiler, binalarda bu böceklerin istilasının yaygın olduğunu ifade etmektedirler.

İstila yaşandığı zaman binalardaki ahşap çerçevelerin hepsinin değiştirilmesi gerekebilir. Binaların ahşap yapılarında uzun süreli etki meydana getirirler. Ahşaplarda meydana gelen hasarların en büyük nedenleri arasında tahta kurusu vardır. Keresteler için ciddi manada zararlı olabilirler. Şayet yaşanılan alanda izlerine veya kendisine rastlanırsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Uzmandan alınacak tavsiyeler üzerine en iyi eylem yolu izlenerek sorun çözülmelidir.

Tahta Kurusu Fiziki Tanıtımı

Ahşap delme özelliği bulunan bütün böcekler için yaygın olarak woodworn terimi kullanılır. Dünya üzerinde ağaç delme özelliği bulunan çok böcek türü vardır. Bunlar içerisinde en fazla hasar veren Ortak Mobilya böceğinin larvalarından kaynaklanır. Tahta kurusu larvaları genellikle kremsi beyaz renktedir. Kavisli bir gövdeleri vardır. Larvalar tamamen büyüyünceye kadar ahşabın içinde saklı olarak kalırlar. Saklı kaldıklarından dolayı genellikle larvaları görmek pek mümkün değildir. Yetişkin olan tahta kurusu böcekleri türlerine bağlı olarak görünmeye başlayabilirler. Ortak Mobilya böceği genellikle 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Kanatlı ve kahverenginde bir böcektir.

Ağaç eşyalarda delikler şeklinde kendini belli eder. Deliklerin etrafında frass olarak bilinen dışkı vardır. Bunlar toz gibi görünür fakat aslında canlı istilalardır. Deliklerin büyüklüğü türüne göre değişir. House Longhorn yani Konakdelen olarak bilinen türünde delikler çok büyüktür. Yaygın en tahta kurusu türünde deliklerin ebatları ortalama 1 ila 1,5 mm büyüklüğündedir. Yaz aylarında yetişkin halindeki tahta kuruları ağaçtan çıkarlar.

Yetişkin tahta kuruları ahşap nesnenin hemen altına veya yüzeyine yumurtalarını bırakırlar. Kurtçuklar tahta parçaları ile beslenir. Yavrulamadan ve kuluçkadan önce ağaca yapısal olarak zarar verir. Görüntü olarak kötü bir manzaraya neden olur. Üremeye devam ederek oduna zarar vermeye devam edecektir. Bundan dolayı tedbir alınmalıdır.

Tahta kurularının yaratılış nedenleri ormanlarda çürüyen odunları tüketmektir. Kurtçuğu bir ağacı istila etmesi için mobilyalardan daha fazla nemli olmasına gerek yoktur. Nem içeriği düşük de olsa tahta kurusu mobilyalara yerleşebilir. Bazen binalarda havalandırmada eksikliğinden dolayı nem sorunu yaşanabiliyor. Farkında olunmasa da mobilyalarda, çerçevelerde havalandırma eksikliğinden kaynaklanan nemlenme etkili olur. Nemlenme tahta kurusu istilasının en önde gelen nedenlerindendir. Mantar çürümesinin başladığı ağaçlarda da tahta kurusu görülür.

Tahta Kursunun Çeşitleri

Ağaçları delen ve zarar veren böceklerin çeşitleri vardır. Tahta kurusu çeşitleri;

  • Anobiumpunctatum yani Ortak Mobilya böceği: Hem sert hem yumuşak ahşaplara yerleşir. Birçok ahşap hasarının %75’i ortak mobilya böceğinden kaynaklanır. Yetişkin olanları yaklaşık olarak 2 mm uzunluğundadır. Uçuş delikleri meydana getirirler. Çikolatanın kahverengindedir. Bir defada 30 ila 40 yumurta bırakırlar. Uçabilme özelliği bulunan ortak mobilya böceği larvalarının ortalama yaşamları 3 yıldır.
  • Xestobiumrufovillosum yani Ölüm İzle Böceği: Eski binalarda rastlanan en zararlı tahta kurdudur. Sert tahtalara bile yerleşirler. Mantar çürümesi sorunu olan ahşaplarda daha zararlıdırlar. Ortak Mobilya böceğinden daha büyük olup ortalama 3 ila 4 mm çapında delikler oluştururlar. Ölüm İzle böceği grimsi kahverengindedir. Bu tahta kurusu yumurtalarını küçük kümeler şeklinde bırakır. Ortalama yaşamları 5 ila 6 yıldır.
  • Ahşap sıkıcı biti: Nemli kerestelerde en fazla görülen türdür. Yetişkinleri yaklaşık olarak 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Uzun burnu ile ayırt edilen ahşap sıkıcı biti siyahımsı kahverengindedir. Oluşturduğu delikler 1 mm çapındadır ve düzensizdir. Kerestede mantar çürümesi daha etkili olduğundan dolayı böcek ilaçları nadiren etkili olur. Ağaçtaki mantar sorunu çözüldüğü anda tahta kurusu problemi de kendiliğinden çözülecektir.
  • HylotrupesBajulus yani Ev konakdelen böceği: Bu türün ana türleri Batı Londra’da (Camberley) yaşamaktadır. Bazı kaynaklarda Camberley böceği olarak geçmektedir. Sadece yumuşak olan kerestelerde bulunur. Odunlardaki delme kabiliyeti nedeniyle oluşturduğu hasar fazladır. 5 ila 11 yıllık bir yaşam döngüsüne sahip olan ev konakdelen böceği grimsi kahverengindedir. Siyaha yakın bir rengi vardır. 25 mm uzunluğundadır. Her yetişkinin 200 kadar yumurtlama özelliği vardır. Delikleri 9 * 6 mm kadardır.

Tahta Kurusunun Yaşam Serüveni

Genellikle tahta kurularının bütün türleri aynı yaşam serüvenine sahiptir. Bir tahta kurusunun yumurtadan çıkması yetişkin olması ortalama 5 yıl kadar sürer. Yumurtadan yaşamının sonuna kadar tahta kurusu toplam 4 farklı aşamadan geçer. Ağaçlarda odun solucanı olarak zarar veren hemen hemen bütün türleri tam bir yetişkin böcek oluncaya kadar önce larva olurlar. Larva aşaması bütün türlerin önemli bir aşamasıdır. Tahta kurusunun yaşam serüvenindeki aşamalar yumurtayı taşıyan gebe dişi tahta kurusunun kereste parçasına yerleşmesi ile başlar.

Birinci aşama yumurtaların döşenmesidir. Dişi tahta kurusu, yumurtalarını küçük bir çatlağa, yarığa, daha önceden hasar vermiş böceğin bıraktığı deliğe bırakır. Doğrudan kereste içine yani bulduğu bir deliğe veya çatlağa yumurtalarını bırakır.

İkinci aşama larva veya solucan aşamasıdır. Beş hafta sonra larvalar yumurtadan çıkmaya başlar. Yeni doğan tahta kurusu larvası kerestenin içine ve aşağı doğru ilerlemeye başlar. İşte bu aşama tahta istilanın ağaç kurdu olma aşaması olarak nitelendirilir.  Larva bu durumda 2 ila 5 yıl yaşayabilir. Herhangi bir yere gitmeden kerestenin içinde aşağı yukarı ilerleyerek beslenir ve yaşar. Tabi bu arada yapısal olarak hasara yol açar. Mobilyalarda veya ahşaplarda, bu aşamadaki tahta kurdu ancak tozlardan tespit edilebilir. Frass yani tozlar tahta kurusunun türünü ve büyük bir istila olup olmadığını anlamaya yardımcıdır.

Üçüncü aşama yetişkin böceğe dönüşmedir. Bu aşamada tahta kurusunun yaşam serüveni sona gelmektedir. Larvalar artık pupalılar olmuştur. Ahşabın yüzeyinin hemen altında bir yerlerde yetişkin böcek olmuştur.

Dördüncü aşama yetişkin tahta kurusu böceğinin ortaya çıkmasıdır. Yetişkin tahta kuruları kereste yüzeyine çıkabilmek için görünen çıkış delikleri oluşturacaktır. Bunun için kereste yollarını yiyecektir. Bu aşamada böcekler bir eş bulma aşamasına geçecek ve böylece yeni yavrularla hayat devam edecektir.

Tahta Kurusu Sorununun Çözülmesi

Yaşam alanında tahta kurusu ihtimali söz konusu ise sertifikalı uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Öncelikle evde tahta kurusu olup olmadığının tam bir araştırması yapılmalıdır. Uzman kişilerin ellerinde bulunan özel cihazlar, ahşaplar içinde tahta kurusu olup olmadığını bulmada çok etkilidir. Eve gelen ekipler öncelikle tahta kurusunun istila alanlarını bulmakla işe başlarlar. İstila alanlarının bulunması kadar türlerini ve istila alanlarında aktif olup olmadığını bulmak ve belirlemek de önemlidir. Tahta kurusu tespiti yapıldıktan sonra insan sağlığına zarar vermeyen bir ilaçlama yöntemi kullanılır. Özel tasarlanmış formül, sprey kullanılarak geniş alanlara uygulanır. Küçük alanlar fırça yardımıyla ilaçlanır. Kullanılan özel formüllü ilaçta aktif bileşenler vardır. Bu aktif bileşenler;

  • Gebe dişi tahta kurusu ahşap deliklerine veya çatlaklarına yumurtalarını bıraksa dahi ilaç yerleşmesini engeller.
  • Ahşap içindeki böcekler ilaçtan etkilenerek yumurtalama şansı olmadan ölürler.

Yapılan tahta kurusu ilaçlamasından sonra mekanın en az 1 saat kapalı kalması gerekir. 1 saat sonra mekan aktif olarak kullanılır.

06 Kasım 2019
Tahta Kurusu için yorumlar kapalı
2.033 kez görüntülendi
Etiketler: ,
Translate »
Whatsapptan Ulaş
Tıkla Ara