No:6/A Pendik/İstanbul

GÜMÜŞCÜN NEDİR?
Gümüş mavi veya yeşil renkli konik kanatsız iki ince antenli 10-12 mm uzunluğunda olan zararlıdır. Dişileri günde 1-3 arasında yumurta bırakırlar.
Yumurtaları çatlak ve yarıklara gizlerler, banyo ve mutfak gibi sıcak ve nemli yerlerde yaşamayı tercih ederler. Kâğıt ve ıslak giysiler onlar için çekici noktalardır.
Önlem olarak çevredeki tozu minimumda tutmanız gereklidir. Ayrıca gıdaları açıkta bırakmamanızda gereklidir. Nişasta ve şeker beslenmek için tercih ettikleri gıdalardır
İlaçlama Hizmetleri için firmamıza ulaşabilirsiniz;
GSM: 0553 557 90 95
Sabit Tel: 0216 397 04 79
Whatsapp: 0553 557 90 95
Gümüşçün Böceği Hakkında Bilgilendirme
Lepismasaccharina Linnaeus yani gümüşçün böceği kentsel ortamlarda zararlı olabilen bir böcek cinsidir. Kağıt, tutkal ve nişasta gibi selüloz bakımında yüksek malzemelerin üzerinden beslenmektedir. Marlatta’ya göre etiket, tutkal gibi malzemelerin bol olduğu müze ve kütüphanelerde gümüşçün böceğine sıklıkla rastlanır. Triplehorn ve Johnson’a göre ise böcek açık havada yaprak çöplerinde, kayaların altında, karınca yuvalarında ve mağaralar gibi mekanlarda da bulunduğunu ifade etmektedirler.
Gümüşçün böceği, kapalı alanda kitaplarda, lavabolarda, mobilyalarda ve bodrumlarda bulunurken açık havada kütüklerin ve kayaların altında, yaprakların çöplerinde, doğal yarıklarda bulunmaktadır. Böcek Kliniği 2000 verilerine ve Sanders’e göre böcekler 70 ila 80 derecelik sıcaklıkları tercih etmektedir. Gümüşçün böceği, dünyanın yalnızca bir yerinde görülmez. Dünyanın her yerinde görülmektedir. Morita’ya göre en çok Çin, Kuzey Amerika, Hawai Adaları, Avrupa ve Japonya’da görülmektedir.
Gümüşçün Böceği Fiziksel Tanıtımı
Richards ve Davies’ın verilerine göre gümüşçün böceğinin gövdesi küçük, parlak ve inci grisi veya gümüş rengindedir. Kanatsız olan böceklerin genellikle uzunluğu 0.33 inç yani 0.85 cm’dir. Marlatt’ın bilgilerine göre iki uzun anteni bulunmaktadır. Vücudunda kafa geniştir. Kullarla kaplı olan vücut arkaya doğru gittikçe incelmektedir. Vücudunda üç tane uzantı bulunur. Bu uzantılardan biri vücudun gerisine ve sonuna kadar gider. Diğer iki eğri uzantı 90 derecelik açılarla biri sağa diğer sola doğru uzanır. Morita’ya göre kaybolması durumunda antenleri iki veya dört hafta gibi bir süre içinde terminal filamentler yani hücreler arası bağlantı sayesinde yeniden oluşur. Richards ve Davis’in araştırmalarına göre gümüşçün böceği geceleri aktiftirler. Barındıkları yerde rahat oldukları müddetçe gündüzleri pek görünmezler.
Gümüşçün Böceğinin Üremesi
Ametabolous yani metamorfozun hiç olmadığı veya hafif olduğu, boyutunda kademeli artış olan böceklerde görülen yaşam döngüsüne sahiptir. Buna göre gümüşçün böceğinin yetişkinleri yumurta bırakma bakımından eşsizdir. Yumurtadan ilk olarak belli bir özellikleri kazanan olgunlaşmış böcekler çıkar. Yumurtadan çıkanlar, yetişkinlerin minyatürlerine benzer. Morita’nın bilgilerine göre olgunlaşmamış böcekler, yetişkinlik seviyesine veya cinsiyet olarak belli bir olgunluğa erişinceye kadar birkaç kez dış kabuklarını değiştirirler. Yetişkin olanlar yaşamları boyunca dış kabuklarını değiştirmeye devam etmektedirler.
DeVries ve Appel’in verilerine göre olgunlaşmamış olan gümüşçün böceği, belli bir cinsel olgunluğa erişinceye kadar altı veya yedi kere değişim yaşarlar. Yetişkin olan gümüşçün böcekleri artık değişim yani instar yaşamazlar. Richards ve Davies incelemelerine göre bir gümüşçün böceği yaşamı boyunca 25 ila 66 arasında değişim yaşar. Uygun koşullarda yaşayan gümüşçün böceği ortalama 4 yıl boyunca değişim yaşamaya devam eder.
Gümüşçün böceğinin çiftleşmesi, dişi ve erkeğin antenlerinin birbirine dokunması ile başlar. Walker’a göre erkek Y şeklinde ipek yapısını ördükten sonra dişi gümüşçün ipeksi yapıyı algılar. Gümüşçün böceği, cinsine göre dişi her gün 100’e yakın yumurta bırakabilir. Yumurtalarını genellikle sıcak ve nemli bırakılar. Yumurtaların içinden çıkan yavruların normal yetişkin bir böcek haline gelmesi yaklaşık olarak 4 ay sürer. Böceğin yavrulamasını ve üremesini önlemek için duvarlarda ve saklanmalarına müsait olan yerlerdeki bütün yarıklar kapatılmalıdır. Evlerde veya yaşam alanlarındaki bu tür nemli, sıcak ve yarıkların içi elektrikli süpürge ile alınırsa yumurtalar temizlenir. Yumurta olmayınca üreme olmaz.
Gümüşçün Böceği Ne Zaman Aktiftirler?
Sanders’ten alınan bilgiye göre gümüşçün böceği genellikle gece aktiftir. Gündüz pek ortalıkta yokturlar. Çok hızlı hareket ederler. Kısa bir müddet bekledikten sonra tekrar hareket ederler. Şayet böcek hareket eden bir şeyin altında saklanıyorsa ve gölgelendiği şey hareket ederse o da güneş ışığının olmadığı başka bir yere saklanmak için harekete geçer.
Gümüşçün Böceği Neyle Beslenir?
DeVries ve Appel’e göre gümüşçün böceğinin en önemli gıda kaynağı ahşap ve kağıttır. Nişastalı malzemeleri genellikle tercih ederler. Böcekler, tahıl, ipek, keten, selüloz, şeker, ölü böcekler, kurutulmuş et ve diğer gümüşçün böceklerini yiyerek beslenmektedir. Marlett ise gümüşçün böceğinin halılarıi perdeleri, duvar kağıtlarını, kitap ciltlerini, pelüş mobilyaları kaplarken kullanılan yapıştırıcıları yediklerini ifade etmektedir.
Protein ve karbonhidratı bol olan bitkileri yemeyi genellikle tercih ederler. Gümüşçün böceğinin yiyecekleri arasında suni ipek kumaşlar, kitap ciltleri, tutkal, duvar kağıtlarını yapıştırmak için kullanılan macun, fotoğraflar, pamuk ve ketenleri yedikleri görülmüştür. Organik malzemeler ve nemli kalan giyim eşyaları da gümüşçün için güzel bir besindir. Bug Kliniğinin 200 yılındaki verilerine göre kurutulmuş gıdalar, kahvaltılık tahıllar, şeker gibi şeyleri de sevdikleri bildirilmektedir.
Gümüşçün Böceği Nerelerde Yaşar?
Genellikle 22 ile 27 derecede yaşayan gümüşçün böceği, genellikle nemli ortamları tercih eder. DeVries ve Appel’ın 2013 verilerine göre özellikle yüksek sıcaklıklarda yaşamaktadırlar. Kapalı mekanlar, tavan araları, banyolar, bodrumlar onlar için idealdir. Kapalı ve sıcaklık kontrolü yüksek olan mekanlar. Child, gümüşçün böceğinin müzeler gibi sıcaklık kontrollerinin olduğu binalarda ciddi anlamda zararlı olabileceklerini bildirmektedir. Marlatt, böceklerin rahatsız edildiklerinde hızla dağıldıklarını ve buldukları delikten hemen içeri girdiklerini ifade etmektedir. Yakalamak için rahatsız etmeden aniden baskın yapmak gerekir.
Gümüşçün Böceğiyle Nasıl Başa Çıkılır?
Wang 2006 bilgilerine göre Japon sediri esansiyel yağı gümüşçün böceğinden korunmak için ciddi anlamda etkilidir. İtici bir etki gösterdiğinden dolayı insanların yaşam alanlarını gümüşçün böceği istilasından korur. Bulunulan yerdeki nem oranını azaltmak böcek popülasyonunu azaltacaktır. Yeni veriler böceği tamamen ortadan kaldırmak için, böceğin beslendiği şeyi dondurmak tesirli olacaktır.
Böceğin istilasını engellemek ve ortadan yok etmek için bulunduğu bölgeleri yüksek emişli elektrikli süpürge ile çekmek yöntemi kullanılabilir. Bunun yanında, deliklerin ve çatlakların kapatılması, durgun suların ortadan kaldırılması, esası kağıt olan bütün malzemeleri nemli ortamdan kaldırmak yöntemleri uygulanabilir. Şayet gümüşçün böceği istilası yoğun ise kimyasala bazı tedbirler alınabilir. Pestisit etiketleri, üzerindeki talimatlar doğrultusunda doğru bir şekilde uygulanabilir. Fiziksel yönetim şartlarına uyularak istila sorunu giderilebilir.
Washington State Üniversitesinin 1997 yılı verilerine göre gümüşçün böceği insanların sağlıkları üzerinde ciddi bir etkiye sahip değildir. Görüntü olarak rahatsız edici olup insanlar yaşam alanlarında görmekten memnun olmazlar. İnsan sağlığına zarar vermezler fakat dikkat edilmezse önemli kağıtlara, kitaplara, duvar kağıtlarına, ipeklere, ketenlere, perdelere ve pamuklu malzemelere zarar verebilir.
Bug Kliniğin bilgilerine göre gümüşçün böceği, haşere olarak kabul edilir. Böceklerin istilasından ve yuvalanmasından kurtulmak için birçok insektisit uygulama kullanılabilir. Böcekler için uygulanacak bazı tuzaklar vardır. Bu tuzakların en etkilisi şekerle kurulandır.
Gümüşçün böcekleri şekeri severler. Bir kavanozun içine böceklerin sevdiği şeker veya şekerli gıdalardan konulur. Uygun bir yere konulan kavanozun içine böceklerin girmesi beklenir. Böcekler kavanozun içine girdikten sonra içine kayganlaştırıcı bir madde dökülür ve kapağı kapatılır. Böcekler kavanoz içinden çıkamayacakları için içinde ölürler. Böceklerin çıkmasını engellemek için kavanozun altına vazelin sürülüp kayganlığı artırılır. Buna benzer tuzaklar farklı malzemeler kullanılarak hazırlanabilir. Doğal ilaçlar veya evde bulunan bazı malzemelerle de böcekler yok edilebilir. Şöyle ki;
- Şeker ve kabartma tozu karıştırılıp böceklerin daha rahat gelecekleri bir yere konur. Böcekler bu maddeleri yiyince ölürler.
- Bal dökülebilir. Bal böceklerin sevdiği şekeri içermenin yanında yapışkandır. Şekeri yemek için gelen böcekler bala yapışıp kalacaktır. Hareket edemeyen böcekler uzun süre orada kalınca öleceklerdir.
- Patates ve boraks karışımı yapılarak böceklerin yemesi sağlanabilir. Boraks ve patates böcekleri öldürecektir.
- Kepek ile pire otu karıştırılıp macun halinde getirilerek böceklere yedirilebilir.
- Tezgahlar, duvar, kapı ve diğer yerlerde var olan çatlaklar derz ile doldurularak gümüşçün böceği istilası engellenebilir.