İlaçlama Hizmetinde bir telefon kadar yakınız
Haşere İlaçlama ve ilaçlama hizmetimiz hakkında detaylı bilgiler almak için bize telefon ile ulaşabilirsiniz
HEMEN ARA!

Örümcek

Örümcek

Latince adı ”arachnida” olan örümcekler, sekiz adet bacaklı olup, gövdeleri iki bölümden oluşur, kanatsız ve antensizdirler. Örümcek, birçoklarının sandığı gibi aslında bir böcek değildir. Hayvanlar aleminin, önemli bir sınıfı olan eklembacaklıların bir takımının, örnek hayvanıdır.

Örümcekleri bazı kimseler sevmez, gördükleri yerde öldürmeye çalışırlar. Halbuki örümcekler birçok zararlı böcekleri öldürdükleri için insanlara faydalıdır.Örümceklerinüç ya da dört çift gözü vardır. Çoğu örümceğin görme yeteneği gelişmemiştir, ama zıplayan örümcek gibi bazı türlerinin, olağanüstü görüş yeteneği vardır. Büyüme safhasında bir bacak kınlırsa yerine yenisi gelebilir.

İlaçlama Hizmetleri için firmamıza ulaşabilirsiniz;
GSM: 0553 557 90 95
Sabit Tel: 0216 397 04 79
Whatsapp: 0553 557 90 95

Örümcek Hakkında Genel Bilgiler

Eklembacaklılardan olan örümcek sekiz bacaklıdır. Eklembacaklılar ailesine keneler, akarlar, akrepler ve örümcekler girer. Bacakları ve vücudundaki bazı kısımlar diğer böceklerin yapılarından farklıdır. Böcekler gibi hareket etmezler. Örümcekler, araknid sınıfındandır. Her araknid örümcek değildir. Yapılan araştırma ve incelemelere göre dünya üzerinde yaklaşık olarak 45 bin türü vardır. Avlarını yakalamak için bir ağ kullanırlar. Dünyadaki en küçük örümcek Samoalı yosun örümceğidir ve 1 mm’den daha küçüktür. En büyük örümcek ise Goliarh tarantula’dır. Goliarh taratulanın bir ayağı bacak açıklığına sahiptir. Bu tür kuşları dahi yakalayabilir.

Örümcekler Zehirli midir?

Mc Gill Üniversitesi’nden Kanadalı örümcek uzmanı Christopher Buddle ve Batı Hint Adaları Üniversitesi’nden örümcek uzmanı Jo-Anne Sewlal, örümceklerin büyük çoğunluğunun zehirli olmadığını söylemektedir. 45 bin örümcek türünde çok azının insana zarar verdiğini ifade etmektedirler. Fakat, örümceğin türü bilinmiyor ve zararsız olduğundan emin olunmadığında temkinli davranmakta fayda olduğunu eklemektedirler.

Uzmanlar, hangi örümceklerin zehirli olacağına dair kesin bir belirti vermenin zor olacağını ifade ederler. Fakat bilinen zehirli örümcekleri tarif etmek mümkündür. Örneğin zehirli kara dul örümceği dünyanın ılıman bölgelerinde yaşar. Siyah renktedir ve alt tarafında kırmızı kum saatine benzer bir yapısı vardır. California Üniversitesi’nden Richard ve Riverside, güney ve orta Amerika’ın bazı bölgelerinde yaşayan münzevi örümceğin zehirli olduğunu söylemektedir. Münzevi örümcek, kahve renklidir. Şekli kemana benzemektedir.

Örümcek uzmanı Sewal, geziye veya ziyaret için zehirli örümceklerin bulunduğu bir yere gidildiyse ve bir ısırık söz konusuysa hemen tedavi için sağlık kuruluşuna başvurulmasını söyler. Türü bilinmeyen bir örümcekle karşılaşılması durumunda yetki birimlerin aranması en doğru olandır.

Örümcek Görünce Ne Yapmalı?

İnsanların yaşadıkları alanda örümcek görüldüğünde zehirli olup olmadığına dikkat edilmelidir. Şayet zehirli olmadığından emin olunursa örümceğin üzerine cam bir kavanoz örtülür. Kavanozun ağzına kağıt parçası kaydırılır. Tehlikeli olup olmadığı bilinmiyorsa muhakkak bahçe eldiveni veya kalın bir eldiven giyilmelidir. Kavanoz olduğu gibi dışarı çıkarılır. Şayet örümcek pencere önü gibi dar bir yerdeyse beklenmeli ve çıktıktan sonra yakalanmalıdır. Örümceğin tehlikeli veya zehirli olma ihtimali yüksek ise hiç bir şey yapmadan, kişi kendini güvene alarak direkt uzmanlara haber verilmelidir.

Dünya üzerindeki ekolojik dengenin devam edebilmesi için zehirli de olsa örümceklerin öldürülmesi doğru değildir. Avustralyalı örümcek uzmanları zehirli örümcek görülürse solunum delikleri olan bir kaba konularak uzmanlara teslim edilmesini veya doğal alanına bırakılmasını tavsiye etmektedir. Şayet çok korkuluyorsa ve zarar verme ihtimali yüksekse böcek spreyi kullanılarak örümcek etkisiz hale getirilebilir.

Örümceklerin yaşam alanlarında olmalarını önlemek için bazı stratejik hareketler yapılabilir. Tavan ve zeminin altındaki, duvarlardaki, pencerelerdeki, verandadaki boşluklar kontrol edilir. Var olan örümceklerin dışarı çıkması sağlanır. Beyaz kuyruklu örümcekler ölümcül olmamakla birlikte tehlikelidirler. Beyaz kuyruklu örümceklerin evlerden uzak tutulması gerekir. Bunu için ev içinde bulunan bütün deliklerin ve olası giriş yollarının kapatılması şarttır. Yaygın kara ev örümcekleri zararsız olup sadece beslenme için evleri seçerler.

Bazı insanlar da örümcek fobisi olabilir. Evlerinde örümcek görmekten rahatsız olabilirler. Böyle bir durumla karşı karşıya olanların yılda en az iki kere evlerini profesyonel kişilere ilaçlatmalarında fayda vardır. İlaçlama için en güzel zaman bahar başı ve yaz aylarıdır.

Örümceklerle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Akrep, akar gibi eklembacaklılardan olan örümceğin vücutlarının dışında bir dış iskelet vardır. İnsanlarda iskelet içeridedir fakat örümceklerde dış iskelet vardır. Örümceklerin diğer böceklerden farkı bütün türlerinde 8 bacak vardır. Vücutları karın ve sefalotoraks olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Örümceklerin karınlarında spinneret bezleri vardır. Ağlarını bu bezlerden oluştururlar. Ağları son derece güçlü olup farklı bir dizi kullanıma sahiptir.

Ağlarını kullandığı yollardan biri avlarını yakalamaktır. Örümceklerin oluşturduğu ağların huni, küre gibi farklı türleri vardır. Örümceklerin hepsi avlarını ağlarla yakalamazlar. Bazı örümcekler böceklerin gelmesini bekleyerek yakalar. Örümcek, yumurta ile ürer. Yumurtalarını güvende tutabilmek için yumurta kesesi oluştururlar. Örümceklerle ilgili bazı ilginç bilgiler vardır. Örneğin;

  • İngiltere’de örümcek ısırması nedeniyle yaşanan bir ölüm olmamıştır.
  • Örümceğin ağ oluşturması ortalama bir saat sürer. Her gün yeni bir ağ örerler.
  • Örümceklerin büyük bir kısmı avını ağla yakalamasına rağmen bazıları farklı tuzaklar kurarlar. Örneğin kurt örümceği kendine toprakta bir delik açar. Toprak içinde avını beklemeye başlar ve yaklaşınca böceği avlar.
  • Örümceklerin 8 gözü vardır. Fakat tam göremezler. Avlayacakları böceklerin geldiğini ise hissederek anlar ve yakalarlar.
  • Yetişkin bir insanın ağırlığı bir örümceğin ağırlığının 250 bin katıdır. 
  • Örümceklerin ağları yuvarlak ve spiral şeklindedir. Ağın şeklinden dolayı ağ oluşturan örümceklerin geneline küre dokumacı örümcek adı verilir. Ağların hepsi aynı şekilde örülmez. Bazıları tüp şeklinde, bazıları huni ama büyük çoğunluğu spiral şeklindedir.

Örümcekler Ne Yer Nasıl Avlanır?

Büyük çoğunluğu et oburdur. Örümcekler genellikle sinekleri veya ağlarına takılan diğer böcekleri yiyerek beslenirler. Örümcek, ağına yakalanan avını olduğu gibi yutmaz. Öncelikle avını sindirim sıvılarını kullanarak enjekte eder. Avın sıvılaştırılmış kalıntılarını emerek beslenir. Bütün örümce türleri ağ oluşturmazlar. Fakat her türü ipek türünde bir lif üretirler. Lif, esnek ve güçlü proteinden meydana gelir. Bu lif farklı amaçlarla kullanılır. Örümcek Adam filmlerinden hatırlandığı gibi tırmanmak için bu lifler kullanılır. Düşme durumunda kendilerini korumak, avlarını sarmak, yumurta keselerini oluşturmak, yuva yapmak ve daha birçok şey için bu lifleri kullanmaktadırlar.

45 bin civarında örümcek türü vardır. Genelinin 8 gözü olmasına rağmen 6 gözlü olanlar türler de vardır. 6 veya 8 göze rağmen çok iyi göremeyen örümcekler arasında yer alan atlama örümceğinin çok ayrıcalıklı bir özelliği vardır. Atlama örümceği insanlardan çok daha fazla renk görürler. Atlama örümceği gözlerinde bulunan hücrelerin önündeki filtreleri kullanırlar. Bu filtreler sayesinde yeşil spektrum, kırmızı spektrum, UV ışınları gibi farklı şeyleri görebilirler. Böylece avlarını daha kolay avlarlar.

Örümcekler Nasıl Ürer?

Örümceklerin karın bölgesinde ağlar oluşturulur. Ağ oluştururken örümcekleri izlemek oldukça farklı bir manzara oluşturmaktadır. Örümceklerin dişileri erkeklerinden daha büyüktür. Erkek örümcek spermini bir yere götürür. Dişi de onu vücuduna alır. Çiftleşme gerçekleştikten sonra dişi erkeği tüketir. Örümcek uzmanları bunun neden böyle olduğunun tam açıklamasını yapamamaktadır. Çoğu olgun örümcek dişidir. Bazı örümcek türleri aynı anda 3 bin yumurta yumurtlar.

Örümceklerin yaşam tarzı ve döngüsü hakkında bilinmeyen çok sırlar vardır. Birçok örümcek türünde gizemler bulunmakta. Tam bir yaşam döngüsü olmadığından dolayı sayılarını ve türlerini çeşitlendirmek çok zordur.

Örümceklerin Çeşitleri Hakkında

Örümcekler korkunç oldukları kadar ilginç varlıklardır. Çok sayıda türü vardır. Türlerin rengi, boyutu değişmektedir. Genellikle insanlar büyük örümceklerden korkarlar. Fakat aslında büyük örümcekler küçük bazı türlerine göre daha az zararlıdır. Örümceklerin zararlı olması ebadına göre değerlendirilmez. Örümceklerin 400 milyon yıldan fazla süredir varlıklarını devam ettirmektedirler. Fosil kalıntıları geçmişlerini göstermektedir. Böcekler arasında en fazla türe sahip olanlar arasındadır. Dünyadaki popülasyonlar açısından 7. sıradadır. Her yerde yaşayabilirler. Dünya üzerinde sadece Antarktika’da yaşamazlar.  Küçüklü büyüklü örümcek türleri vardır. Bazıları çevreye hiç rahatsızlık vermeden yaşarlar. Çok iyi dengeleri yoktur. Örümcek türlerinin çok azı zehirli ve zararlıdır.

06 Kasım 2019
Örümcek için yorumlar kapalı
1.909 kez görüntülendi
Etiketler:
Translate »
Whatsapptan Ulaş
Tıkla Ara